Thursday, March 06, 2008

Στο σκότος πλέει αβύθιστη με πλήρωμα φευγάτο

















Έρχεται ο καιρός που θ'αρχίσουν σοβαρά οι εργασίες στη SIRENE...

Η όχι σωστή χρήση από τους παλιούς της "αφεντικούς" έχει προκαλέσει κάποια σημάδια όσμωσης στην καρίνα της...
όταν λέμε όσμωση τι εννοούμε...

Παραθέτω την εξήγηση που δίνει στο site της η Hempel...μίας από τις καλύτερες εταιρείες στην κατασκευή χρωμάτων και λοιπών υλικών συντήρησης σκαφών:

"Οταν δύο υγρά με διαφορετική πυκνότητα διαχωρίζονται από ημι-διαπερατή μεμβράνη, το ένα υγρό θα διεισδύσει στην μεμβράνη προσπαθώντας να ισοσταθ-μίσει την διαφορά στην πυκνότητα. Στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο όγκος του διαλύματος με την μεγαλύτερη πυκνότητα θα αυξηθεί και μπορεί να αναπτυχθεί πίεση. Στην περίπτωσή μας η μεμβράνη είναι το gelcoat του σκάφους από fiberglass και το διάλυμα είναι το νερό. Με την πάροδο του χρόνου το νερό θα απορροφηθεί από το GRP και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υγρασίας θα απορροφηθεί μέσω του κελύφους στις σεντίνες με μικρή ζημιά. Ωστόσο, ένα ποσοστό υγρασίας ενδεχομένως θα εμφανιστεί σε κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο ίδιο το φύλλο πολυεστέρα και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη υγρών όσμωσης που περιέχουν π.χ. οξικό οξύ και γλυκόλη. Το υγρό όσμωσης έχει μεγαλύτερο μοριακό βάρος από το νερό και γι’αυτό δεν μπορεί να ξαναγυρίσει πίσω μέσω του gelcoat. Καθώς απορροφάται περισ-σότερη υγρασία μέσω του GRP, επέρχεται υδραυλικό αποτέλεσμα που οδηγεί στον σχηματισμό φυσσαλίδων στο gelcoat."

GRP= glass reinforced plastic (δηλαδή το κύριο υλικό ενός σκάφους που είναι μεμβράνη από πολυεστέρα και υαλόνημα)

Στην φωτό εδώ βλέπετε ένα ύφασμα από υαλόνημα έτοιμο να τοποθετηθεί πάνω σε ξύλινο σκάφος για να το πλαστικοπόιήσει. Όταν περάσουμε πάνω στο ύφασμα αυτό Πολυεστέρα και στεγνώσει ο πολυεστέρας, το αποτέλεσμα θα λέγεται Glass Reinforced Plastic!


gelcoat= εποξικό (δηλαδή δύο συστατικών) χρώμα που τοποθετείται ακριβώς πάνω στο GRP

Δεν είναι καλό το ότι η SIRENE έχει όσμωση αλλά θα τα φέρουμε βόλτα... λίγο με την υπάρχουσα εμπειρία .... λίγο με την βοήθεια φίλων πιό έμπειρων... λίγο με το μεράκι και σίγουρα λίγο διάβασμα και το καλοκαιράκι θα τη χαρούμε πάλι.

Εδώ θα δείτε τι μας λέει η Hempel για τη θεραπεία της όσμωσης

ως τότε... μου'ρχεται αυτό το τραγούδι στο μυαλό: