Monday, April 16, 2007

Walking @ Πάρνωνας

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε περπατήσαμε λίγο στα μονοπάτια του Πάρνωνα και συγκεκριμένα κάναμε τη διαδρομή από το Καταφύγιο του ΕΟΣ μέχρι την Κορυφή του Πάρνωνα "Μεγάλη Τούρλα" στα 1934 μ.

Πριν πάω έψαξα αρκετά και για να πω την αλήθεια δε βρήκα ικανοποιητικές περιγραφές για τη διαδρομή που θα κάναμε. Σημειωτέον δε, ότι ο μόνος χάρτης που μπόρεσα να βρω ήταν αυτός της ROAD, ο οποίος αν και σχετικά καλός για κάποιον που κινείται με αυτοκίνητο, δεν είναι πλήρης για κάποιον που θέλει να πραγματοποιήσει τη διαδρομή για κορυφή και δεν το έχει ξανακάνει... Τόσο που δε γίνεται πουθενά αναφορά στο ότι ο Πάρνωνας διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων αποστάσεων, το περίφημο Ε4.


Λίγα πράγματα γιά το Ε4 όσο αφορά τον Πάρνωνα


Το Ε4 φέρνοντας τον οδοιπόρο από το καταφύγιο του Μαινάλου καταλήγει στην Τρίπολη και από εκεί διασχίζει τον Πάρνωνα περνώντας από τα χωριά Στάδιο, Ψηλή Βρύση, Άνω Δολιανά, Αγ. Πέτρο (απ'όπου και οι φωτογραφίες), Καρυές, Βρέσθενα, Θεολόγος και καταλήγει στη Σπάρτη, για να αρχίσει να ανεβαίνει τον Ταΰγετο...αρκετά πράγματα για να μην αναφέρονται στο μόνο χάρτη (όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η ROAD) του Πάρνωνα.


Τέλος πάντων, αυτά σκεφτόμουν πριν και κατά την πορεία και είπα ότι θα ξεκινήσω μία περιγραφή όσο μπορώ για τα μονοπάτια του Πάρνωνα.


Βέβαια...ψάχνοντας αφού γύρισα, βρήκα μία μικρή αλλά σαφή περιγραφή της διαδρομής από το Καταφύγιο ως την Κορυφή από τον ΕΟΣ Σπάρτης, στο: http://www.lakonia.org/gr/gr_oreivasia.htm.

Σε αυτή την περιγραφή βασίστηκα για να κάνω την παρακάτω, οπότε μάλλον πρέπει να την αναφέρω ως πηγή!

Περιγραφή Διαδρομής Καταφύγιο Πάρνωνα “George Pierce” (ΕΟΣ Σπάρτης) – Κορυφή Πάρνωνα (Κρόνιον ή Μεγάλη Τούρλα 1935 μ.)

Η συνηθέστερη πρόσβαση γίνεται από την εθνική οδό Τριπόλεως - Σπάρτης ακολουθώντας τη διαδρομή Καρυές - Βαρβίτσα - Βαμβάκου ή τη διαδρομή Βρέσθενα - Μεγάλη Βρύση - Βαμβάκου. Απο τη Βαμβάκου αρχίζει το σηματοδοτημένο από τον ΕΟΣ Σπάρτης μονοπάτι, που οδηγεί μετά απο πορεία 1,5 -2 ωρών, στο ορειβατικό καταφύγιο "Γ. Παπαθεοδώρου" (George Pierce) σε υψόμετρο 1450. Στο καταφύγιο οδηγεί και αυτοκινητόδρομος (26 χλμ.).

Μπορεί κανείς να φτάσει στο καταφύγιο και από Τρίπολη - Άγιο Πέτρο. Περνώντας τον Άγιο Πέτρο από το δρόμο που περνά από την κεντρική πλατεία και ακολουθώντας τη διαδρομή αρχικά προς τη Μονή Μαλεβής, βρίσκει πινακίδα προς τα δεξιά προς Καταφύγιο ΕΟΣ. Από εκεί και αφού συνεχίσετε αρκετά σε επαρχιακό οδικό δίκτυο θα ξαναδείτε πινακίδα προς καταφύγιο δεξιά.
Από το καταφύγιο βαδίζεις για 500 μέτρα περίπου στο δασικό δρόμο για να συναντήσεις τη σηματοδοτημένη έναρξη της διαδρομής για την κορυφή.

Η σήμανση είναι πραγματικά πολύ καλή, ο ΕΟΣ Σπάρτης έχει κάνει άψογη δουλειά... ίσως να ήταν καλό να προστεθούν κάποια επιπλέον ταμπελάκια .


Εδώ να αναφέρουμε ότι ο ΕΟΣ Σπάρτης έχει επίσης κάνει και άψογη σηματοδότηση του Ταϋγέτου, τόσο όσο αφορά το Ε4 όσο και το υπόλοιπο δίκτυο μονοπατιών του βουνού.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τόσο ποια σήμανση ακολουθείτε για την κορυφή όσο και την ποιότητα της σηματοδότησης.


Το μονοπάτι που ακολουθείς είναι το 33 το οποίο απ'ότι διάβασα στο oreivatein.gr, ξεκινά από τον Άγιο Πέτρο, περνά από το καταφύγιο, δίνει πρόσβαση στην κορυφή και από εκεί κατηφορίζει προς τη Μονή Μαλεβής για να φτάσει μέχρι το Ακρωτήριο "Μαλέας", τον περίφημο Κάβο Μαλιά!Αρχικά κατηφορίζεις, φτάνεις στο δρόμο που έρχεται από Άγιο Πέτρο και κάνεις αριστερά ακολουθώντας τη σήμανση και συναντάς πινακίδα του ΕΟΣ «προς ΚΡΟΝΙΟΝ», οπότε και περνάς κάθετα το δρόμο συνεχίζοντας να κατηφορίζεις.


Συνεχίζοντας, λοιπόν, την κατηφόρα συναντάς και περνάς κάθετα ένα ρέμα (απ’όπου και η φωτογραφία με το σακίδιο παραπάνω). Αυτό είναι το χαμηλότερο σημείο στο οποίο θα βρεθείς και πρέπει να έχει υψόμετρο περίπου 1200μ.

Βρέξε λίγο το πρόσωπό σου πάρε μία ανάσα γιατί από εδώ αρχίζει η σταθερή ανάβαση μέσα σε πανέμορφη ρεματιά μέχρι να συναντήσεις δασικό δρόμο.Εδώ θα δεις σήμανση που σε οδηγεί αριστερά στο δρόμο τον οποίο ακολουθείς βόρεια ως το τέλος του. Η θέα από εδώ είναι φοβερή... αλλεπάλληλες πλαγιές κατάφυτες με έλατα.

Από το τέλος του δρόμου συνεχίζεις σε μονοπάτι το οποίο σε λίγο σε φέρνει σε ένα μικρό πλατώ, απ’όπου μπορείς να έχεις μία πρώτη θέα της κορυφής (αλλά μάλλον δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στην κορυφή από εδώ λόγω μεγάλης κλήσης).

Από αυτό το σημείο, το μονοπάτι που θα περπατήσεις κινείται μέσα σε στενή ρεματιά για να καταλήξεις σε πλατώ που συναντάς βγαίνοντας από τη ρεματιά στην οποία κινούταν το μονοπάτι. Εκεί θα δεις και να αρχίζει αγροτικός δρόμος, καθώς και διάφορες «καβάντζες» που έχουν φτιάξει οι ντόπιοι, όπως μία πέτρινη παράγκα, ένα κυκλικό τοιχάκι και ένα τραπέζι από πέτρες. Βεεεβαια... είναι φανερό.. εδώ έρχονται άνθρωποι...σκουπίδια και σημάδια από φωτιές ακριβώς κάτω από χαμηλά δέντρα είναι κάποια μικρά σημαδάκια της βλακείας που διακρίνει το «λογικό ων».
Η φωτογραφία δείχνει το πλάτωμα και στο βάθος διακρίνεται η Κορυφή.Νομίζοντας ότι είχαμε φτάσει στο οροπέδιο του Κάμπου, από αυτό το σημείο εμείς επιχειρήσαμε την ανάβαση προς την κορυφή. Ανεβαίνοντας μέχρι εκεί που τελειώνει βλάστηση στη Μικρή Τούρλα επιχειρήσαμε να περάσουμε το διάσελο μέχρι την κορυφή, αλλά η συγκεκριμένη διαδρομή (από Δυτικά των δύο κορυφών) είναι σε αρκετά σαθρό έδαφος και θέλει μια κάποια εμπειρία και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου για να γίνει, οπότε γυρίσαμε. Αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Πάρνωνα.

Από συζήτηση με κατοίκους καταλάβαμε ότι η ενδεδειγμένη ανάβαση μάλλον ξεκινά από πιο μετά. Στο περίφημο οροπέδιο του Κάμπου, όπου κάποιος Αγιο-Πετρίτης μου εξιστόρησε πως στον «Πόλεμο» εκεί προσγειώνονταν Ντακότες... οπότε μάλλον πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο από το πλατώ που προανέφερα...

Σύμφωνα με το αρθράκι του ΕΟΣ λοιπόν, έχοντας φτάσει στο οροπέδιο του Κάμπου "βρισκόμαστε πια στην υποαλπική ζώνη με το λιβάδι και τα πολύχρωμα λουλούδια που το σκεπάζουν μόλις λιώσουν τα χιόνια. Από εκεί μισή ώρα ακόμη ανάβαση χωρίς μονοπάτι στο γυμνό όγκο της κορυφής, που βρίσκεται δεξιά μας (ανατολικά), για να βρεθούμε στο ψηλότερο σημείο του Πάρνωνα (Μεγάλη Τούρλα ή Κρόνιον, 1935 μέτρα)."


Πρέπει να ξαναπάω για να μεταφέρω μία πιό σαφή εικόνα για το τελευταίο σκέλος, της ανάβασης... επιφυλάσσομαι...


α... πάρτε και μία φωτό του καταφυγίου...και μία ενδιαφέρουσα από μέσα...

Τελευταία πληροφορία:


Στο γυρισμό από Κορυφή προς καταφύγιο, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει και κίτρινη σήμανση του μονοπατιού, κάτι που δεν είναι τόσο ορατό όταν περπατάς προς την άλλη κατεύθυνση.


Αστρονομία και Πάρνωνας.
Επειδή ο Πάρνωνας έχει πολύ χαμηλή φωτορύπανση, μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής ένωσης (http://www.astronomia.org.gr/, απ' όπου και η φωτγραφία) επισκέπτεται το καταφύγιο για να κάνουν παρατηρήσεις ...


Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι, από τη στιγμή που ανοίξει ο καιρός και μέχρι το φθινόπωρο, εξοπλίζονται με τα τηλεσκόπιά τους, τα βιβλία τους, το κέφι τους ( και φαντάζομαι διάφορες μάσες και κρασάκια), κάνουν και μία προσευχή να μην έχει συννεφιά και κλείνουν το καταφύγιο κάθε Σαββατοκύριακο που δεν έχει φεγγάρι του εκάστοτε μήνα.


Είναι πολύ φιλόξενοι και είναι από τις παρέες που αυτό που κάνουν, θέλουν να το δείχνουν και παραέξω. Μαγκιά τους...

Αν τύχει και συμπέσετε μαζί τους, σίγουρα η εμπειρία θα είναι μοναδική!!!

Χαρακτηριστικά ρώτησαν: «έχεις χαζέψει ποτέ;» αυτό νομίζω τα λέει όλα...Γενικά για τον Πάρνωνα!


Ενδιαφέρουσα είναι η εκδοχή πως ο Πάρνωνας έχει βαφτιστεί όπως και τα βουνά Πάρνηθα και Παρνασσός και σημαίνει «λαμπερή Κορυφή»

Κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες βρήκα στο: http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/parnon.htm και τις παραθέτω παρακάτω:Το όρος Πάρνωνας (ονομασία γνωστή από τα αρχαία χρόνια) ή "Μαλεβός" (ονομασία νεότερων χρόνων) ή "Κρόνιον" (γιατί φέρεται σαν το ιερό βουνό του Κρόνου), είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου και καλύπτει ολόκληρη την ανατολική πλευρά της Αρκαδίας. Βόρεια αρχίζει ήρεμα την ανύψωσή του από το τέρμα του Τεγεατικού οροπεδίου, με υψηλότερο σημείο την Ψηλή Ράχη (όπου είναι και τα ερείπια του ιερού της Αρτέμιδος Κνακεάτιδος), εκτείνεται σε ολόκληρη την Κυνουρία, κατεβαίνει στη Λακωνία και φθάνει στον Κάβο-Μαλιά σε μήκος 70 χιλ. Ανατολικά ξεκινά από το Αιγαίο και καταλήγει ομαλά στην κοιλάδα του Ευρώτα. Αλλά και μέσα στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα Κύθηρα, η Όνου Γνάθος (σημερινή Ελαφόνησος ) και άλλες νησίδες και σκόπελοι, αποτελούν την προέκταση του ορεινού όγκου του Πάρνωνα.

Ο ορεινός του όγκος καταλαμβάνει έκταση 2 εκ. στρέμ., από τα οποία τα 650.000 είναι πάνω από την ισοϋψή των 1000 μ. Ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (ή Κρόνιο), με υψόμετρο 1936μ. Υπάρχουν 10 ακόμα κορυφές πάνω από τα 1500 μ. Από αυτές οι σημαντικότερες είναι η μικρή Τούρλα, (1800μ.), Γαϊτανοράχη, (1801μ.), Προφήτης Ηλίας (1788) και Πρεζέση (1701). Το 86% της συνολικής του έκτασης είναι δάση και βοσκοτόπια και το 15% γεωργική γη. Το κλίμα του Πάρνωνα είναι ήπιο με σχετικά μικρή διάρκεια χιονοκάλυψης.

Πραγματικά πολλές πληροφορίες για τον Πάρνωνα μπορείτε να βρείτε σε ένα post στο http://www.phorum.gr/viewtopic.php?t=6674

Αυτά...


Σχόλια?

58 comments:

Epikouros said...

Απλά άφωνος! Νομίζω οτι μου χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ένα Σαββατοκύριακο για να αφομοιώσω όλα όσα έγραψες.. :-)

Marabou said...

einai ligo axara grameno, giati to ekana se dialleimatakia po ti douleia...sorry bout that...

Marabou said...

Α! και κάτι άλλο

είδατε την κοντινή φωτογραφία από το ταμπελάκι του Ε4 με τις τρύπες από σκάγια...

Οι λεβεντόμαγκες οι κυνηγοι...

μερικά μέτρα παρακάτω έχει ταμπέλα σκουριασμένη που γράφει"Καταφύγειο - Απαγορεύεται το κυνήγι"

Εννοείται ότι έχω πάρει φωτό... θα την ανεβάσω μόλις βρώ λιγο χρόνο

Ο σκάγιας προφανώς είχε πάρει μαζί του το σιδερικό για αυτοάμυνα...

όπως είχε συνηθήσει να κάνει παλιά στο Τέξας...

youthink said...

Καλησπέρα
χρησιμοποίησα κείμενο σας και φωτογραφίες στο
http://www.parnonas.com/index.php?c_id=149 μου δίνεται την άδεια σας ?

Marabou said...

ναι κανένα πρόβλημα! το 'χα δει..

Anonymous said...

επειδή πήγαμε πάρνωνα διαβάζοντας το ωραιο κειμενο σου θα πρεπει να σου τονίσω ότι μπερδευτήκαμε λίγο λόγω ομίχλης και της περιγραφής σου.
http://www.parnonas.com/images/web_tourla.jpg
βλέποντας την φωτο ακολουθώντας το μονοπάτι εκει που τελειώνει το δασάκι στα δεξιά της φωτο και στην βάση του λόφου,υπάρχει μια σήμανση προς κορυφή και μια προς τα εκεί που δείχνει η φώτο τους ανθρώπους (και οι 2 με κοκκινο τετραγωνο).Ανεβαίνοντας προς κορυφή δεν υπάρχει άλλη σήμανση η μονοπάτι.
Λόγω πυκνής ομίχλης και χιονιού ανεβήκαμε μέχρι τα μισά,ξανακατεβηκαμε πήγαμε στην συνέχεια του μονοπατιού και μετά ξαναγυρίσαμε και με αρκετές αμφιβολίες γιατί δεν βλέπαμε κορυφή ανεβήκαμε κάθετα το λόφο μεχρι κορυφή.Πιστευω οτι η εποχη ειναι η καλύτερη με λίγο χιονι.

Anonymous said...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Anonymous said...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

Anonymous said...

Free pills premarin No prescription lunesta 50mg rulide No prescription triphala World delivery bactrim Free pills viagra soft

Anonymous said...

overweight dating site [url=http://loveepicentre.com/]muslim dating[/url] dating free personal service http://loveepicentre.com/ world of warcraft singles

Anonymous said...

computer vision syndrome [url=http://usadrugstoretoday.com/products/myambutol.htm]myambutol[/url] minister of health england http://usadrugstoretoday.com/products/maxalt.htm history of health security act http://usadrugstoretoday.com/products/dulcolax.htm
can you play infection with small group of people halo 3 [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/f.htm]No prescription online pharmacy[/url] is a high fluoride prescription mouth rinse safe [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-diabetische.htm]herpes virus management[/url]

Anonymous said...

gwent health authority [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/colesterol.htm]colesterol[/url] pemberton health care centre http://usadrugstoretoday.com/categories/sleeping-aid.htm drug facts zoloft and wellbutrin http://usadrugstoretoday.com/products/symmetrel.htm
seybridge pharmacy [url=http://usadrugstoretoday.com/products/astelin.htm]astelin[/url] interactive patient education tools in dental clinics [url=http://usadrugstoretoday.com/products/indocin.htm]smoke on the water piano music[/url]

Anonymous said...

regina medical clinic hastings [url=http://usadrugstoretoday.com/products/arimidex.htm]arimidex[/url] morphine sulfate side effects http://usadrugstoretoday.com/catalogue/c.htm health insurance sales leads http://usadrugstoretoday.com/products/serophene.htm
bad behavior to teens doing drugs [url=http://usadrugstoretoday.com/products/valtrex.htm]valtrex[/url] dental health services of america seattle washington [url=http://usadrugstoretoday.com/products/tricor.htm]national health care review inc[/url]

Anonymous said...

buy allegra [url=http://usadrugstoretoday.com/products/precose.htm]precose[/url] define medical prefix suffex http://usadrugstoretoday.com/products/strattera.htm old country roses tea set http://usadrugstoretoday.com/categories/hypnotherapy.htm
generic cialis uk online pharmacy [url=http://usadrugstoretoday.com/products/viagra-soft-tabs.htm]viagra soft tabs[/url] masters of pharmacognosy and complimentary medicine [url=http://usadrugstoretoday.com/products/lamisil.htm]the low glycemic diet[/url]

Anonymous said...

two chambered heart [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/cholesterol.htm]cholesterol[/url] keith harrett my foolish heart http://usadrugstoretoday.com/products/zithromax.htm inspirational weight loss quotes http://usadrugstoretoday.com/products/dilantin.htm
facts about why you shouldnt smoke [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/disfuncion-erectil.htm]disfuncion erectil[/url] heart health for kids [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/r.htm]emergency medical services equipment grants[/url]

Anonymous said...

http://www.francofriends.com/forum/index.php?topic=31934.new#new http://mjsaquitaine.fr/Forums/viewtopic.php?f=7&t=11160 http://gobchang.net/board/zboard.php?id=info&page=1&page_num=20&select_arrange=headnum&desc=&sn=off&ss=on&sc=on&keyword=&no=1777&category=1 http://www.aunae.com/cgi-bin/technote1/main.cgi?board=FREE_BOARD&command=guest_email&textnum=1214549456
http://www.maxclue.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=14986 http://thefield.co.kr/bbs//zboard.php?id=download&page=1&page_num=10&select_arrange=headnum&desc=&sn=off&ss=on&sc=on&keyword=&no=4397&category= http://nepalesepeople.com/npforum/nepforum/index.php?topic=170778.new#new http://www.obragraficaenmadrid.com/foro//viewtopic.php?p=31921#31921
http://digizones.nl/forum/viewtopic.php?f=111&t=111113 http://forum.allaboutnothingband.com/viewtopic.php?f=4&t=373378 http://www.asi-service-muzak.de/cgi-bin/robboard.cgi?action=display&num=14

Anonymous said...

http://www.fujiya-fts.com/cgi-bin/apeboard_plus.cgi?command=read_message&msgnum=10%255Dby http://www.grupatajnaveza.com/forum/viewtopic.php?p=8572#8572 http://prepangli.edu.mx/foros/index.php?topic=45550.new#new http://greenlight.horse-heroes.net/forum/viewtopic.php?p=203586#203586
http://www.talentsadda.com/talentmela/viewtopic.php?f=49&t=48704 http://ultrasoftbd.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=132768 http://www.blacklistclubfans.net/forums/index.php?topic=65387.new#new http://hisha.net/zboard/zboard.php?id=photo&page=1&page_num=6&select_arrange=headnum&desc=&sn=off&ss=on&sc=on&keyword=&no=7905&category=1
http://www.jocuri4u.ro/forum/viewtopic.php?f=17&t=38876 http://www.t-max.ro/forum/viewtopic.php?f=2&t=156723 http://www.2113.ch/phplab/mbs.php3/mb001?num=1068855920&thread=1068855920

Anonymous said...

pictures of genital herpes on the mons pubis [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zanaflex.htm]zanaflex[/url] generic meatloaf recipies http://usadrugstoretoday.com/categories/hipnoterapia.htm legitimate pharmacy that sell generic cialis http://usadrugstoretoday.com/categories/weight-loss.htm
high calcium levels in blood [url=http://usadrugstoretoday.com/products/hydrochlorothiazide.htm]hydrochlorothiazide[/url] minnesota blood donation centers [url=http://usadrugstoretoday.com/products/doxycycline.htm]pink eye symptoms medicine[/url]

Anonymous said...

vitamin d status in kidney transplant patients [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/artritis.htm]artritis[/url] average monthly muscle weight gain http://usadrugstoretoday.com/catalogue/z.htm vesicles on penis http://usadrugstoretoday.com/products/kamasutra-longlast-condoms.htm
trouble shoot 65hdx82 [url=http://usadrugstoretoday.com/products/plan-b.htm]plan b[/url] anti drug class for high school [url=http://usadrugstoretoday.com/products/quibron-t.htm]red rose tea usa[/url]

Anonymous said...

hybrid vehicle and automobile industry http://automoblog.in/smart/cheap-smart-wool-socks advanced auto parst
[url=http://automoblog.in/smart]rs auto acher[/url] volkswagen tv you tube [url=http://automoblog.in/motor-co/top-motor-df1204sh]top motor df1204sh[/url]
fixing a flat auto tireyourself http://automoblog.in/mitsubishi/dodge-colt-mitsubishi-mirage
[url=http://automoblog.in/plymouth/new-plymouth-school-district-website-idaho]volkswagen auto repair manual[/url] calgary automobile repair [url=http://automoblog.in/plymouth/tracey-wheaton-plymouth-city-council-devonport-telephone]tracey wheaton plymouth city council devonport telephone[/url]
dodge 3 litre thermostat http://automoblog.in/motorcycle/slipstreamer-motorcycle-wind-shield
[url=http://automoblog.in/victory/harvard-victory-15-in-1-multi-game-table]mercedes benz hearse and limousines[/url] aap auto insurance vilseck [url=http://automoblog.in/toyota/toyota-corolla-freeze-plug-sensor]toyota corolla freeze plug sensor[/url]

Anonymous said...

handicap accesable travel trailer http://greatadventures.in/vacation-packages/all-inclusive-vacation-package-for-south-padre-island best cheapest days travel airfares hotels
[url=http://greatadventures.in/hotel/wyndom-hotel-pa]travel to kazakhstan[/url] travel tacoma wa to vancouver bc [url=http://greatadventures.in/tour/tour-lockheed-martin-facility]tour lockheed martin facility[/url]
tsm travel http://greatadventures.in/travel/holiday-and-travel-club-garda
[url=http://greatadventures.in/map]tablet travel case[/url] budget travel headquarters [url=http://greatadventures.in/plane-tickets/plane-tickets-to-vegas]plane tickets to vegas[/url]
salerno village travel http://greatadventures.in/tours/nunavut-arctic-tours carlson travel emergency [url=http://greatadventures.in/tours/self-driving-tours-through-british-columbia]self driving tours through british columbia[/url]

Anonymous said...

auto leasing groups http://autoexpress.in/motors/arneson/48j/booster/motors cerwin vega automobile subwoofers
[url=http://autoexpress.in/bugatti/black/bugatti/veyron]mercedes seat covers[/url] automobile visor extenders [url=http://autoexpress.in/scooter/electric/scooter/parts/au]electric scooter parts au[/url]
mercedes benz dealers ohio http://autoexpress.in/radiator/svx/radiator
[url=http://autoexpress.in/radiator/g5/quad/radiator/loud]mercedes 190 workshop manuals downloads[/url] volkswagen microbus [url=http://autoexpress.in/rover/rover/75/owners/club]rover 75 owners club[/url]
automobile impact on society http://autoexpress.in/buell/buell/s1/lightning
[url=http://autoexpress.in/bugatti/bugatti/veyron/dealer]edmunds new auto prices[/url] removing mercedes fuel injectors [url=http://autoexpress.in/mercury/mercury/casting/numbers]mercury casting numbers[/url]

Anonymous said...

travel austrailia http://livetravel.in/car-rental/ft-lauderdale-florida-rental-car determining vehicle towing capacity for travel trailers
[url=http://livetravel.in/lufthansa/boeing-738-seat-configurations]south african holiday traditions travel[/url] printable travel brochures for france [url=http://livetravel.in/airline/airline-vacation-las-vegas-package-deals]airline vacation las vegas package deals[/url]
travel savewise http://livetravel.in/tourist/cuban-tourist-attractions
[url=http://livetravel.in/cruise/amsterdam-canal-dinner-cruise]travel coat hanger[/url] codes travel [url=http://livetravel.in/disneyland/ucla-disneyland-tickets]ucla disneyland tickets[/url]
travel trailer warranties http://livetravel.in/travel/travel-to-jamaica-via-tampa-florida
[url=http://livetravel.in/plane-tickets/plane-tickets-chicago-to-burbank]vermont travel packages[/url] ephesus travel agency [url=http://livetravel.in/travel/dk-travel-prague]dk travel prague[/url] leather excursion travel bag [url=http://livetravel.in/expedia/catalonia-royal-tulum-expedia]catalonia royal tulum expedia[/url]
discount travel to asia [url=http://livetravel.in/car-rental/ft-lauderdale-florida-rental-car]ft lauderdale florida rental car[/url]
travel jobs in europe for polysomnographer http://livetravel.in/cruise/who-owns-cruise-lines
[url=http://livetravel.in/plane-tickets/small-plane-tickets]travel agencies central europe[/url] road travel [url=http://livetravel.in/car-rental/letalie-car-rental]letalie car rental[/url]
[url=http://livetravel.in/hotel/st-george-hotel-strip-club]st george hotel strip club[/url] shanghai spring international travel service [url=http://livetravel.in/hotel/vasco-da-gama-hotel-soccer-vacation]vasco da gama hotel soccer vacation[/url] grn travel [url=http://livetravel.in/tourist/long-island-tourist-attractions]long island tourist attractions[/url]
tassimo stainless steel travel mugs [url=http://livetravel.in/plane-tickets/lakeview-or-plane-tickets]lakeview or plane tickets[/url]

Anonymous said...

marlin travel upper canada mall newmarket http://wikitravel.in/airline/united-airline-flight-attendant-ret-answers cdg to ebb airline travel
[url=http://wikitravel.in/tourism/baltimore-md-tourism]travel changing pads[/url] recommended travel spots [url=http://wikitravel.in/airport/employment-at-dulles-international-airport]employment at dulles international airport[/url]
us travel destinations http://wikitravel.in/plane-tickets/cheap-plane-tickets-cheap-flights-to-europe
[url=http://wikitravel.in/tourist/palau-tourist-info]sky news travel pictures[/url] travel agency that books tockets to hawaii [url=http://wikitravel.in/inn/residence-inn-cape-canaveral]residence inn cape canaveral[/url]
hotel italy travel http://wikitravel.in/car-rental/december-orlando-car-rental-deals uniglobe travel canada [url=http://wikitravel.in/motel/motel-plymouth]motel plymouth[/url]

Anonymous said...

cheap student air travel http://adventurecollection.in/map/auckland-street-map keira along the road that i must travel song lyrics
[url=http://adventurecollection.in/tourism/frace-tourism]travel cups[/url] hp ipaq 310 travel companion [url=http://adventurecollection.in/airline/alaska-airline-ticket-htm]alaska airline ticket htm[/url]
aureus travel agency http://adventurecollection.in/car-rental/cheap-car-rental-gatwick
[url=http://adventurecollection.in/tour/le-tour]travel agents for destiniation weddings[/url] anthony bourdain no reservations travel channel [url=http://adventurecollection.in/tourism/issues-human-resources-in-tourism-developing-countries-pdf]issues human resources in tourism developing countries pdf[/url]
manila philippines travel http://adventurecollection.in/flight/international-cheap-flight-tickets kentucky travel guide [url=http://adventurecollection.in/flight]flight[/url]

Anonymous said...

hotel chevalier natalie portman porn http://xwe.in/thongs/busty-blondes-in-thongs
[url=http://xwe.in/gay-boy/free-gay-video-glory-hole]free azn porn galleries[/url] american porn movies [url=http://xwe.in/shemale/shemale-index]shemale index[/url]
game girls hentai http://xwe.in/nylon/difference-between-nylon-and-polyester
[url=http://xwe.in/hcg-oral/oral-language-english-curriculum]free xxsex porn[/url] stop anal itch [url=http://xwe.in/shemale/shemale-with-women-las-puntas]shemale with women las puntas[/url]
free barely legal sexy porn http://xwe.in/handjob/medical-exam-handjob-story
[url=http://xwe.in/bondage/bondage-selfrestraint]sexy mature mom seduced son[/url] anal exam for kiddney stone [url=http://xwe.in/bdsm/bdsm-lactation]bdsm lactation[/url]
xxx leather crotchless http://xwe.in/toon/babies-looney-toon-pictures
[url=http://xwe.in/oral/low-cost-oral-sugery]ts 804 lubricant[/url] free porn wednesday [url=http://xwe.in/fetish/ron-andrews-ultimate-smoking-fetish]ron andrews ultimate smoking fetish[/url]

Anonymous said...

columbia shoes http://www.thefashionhouse.us/belts-men-category42.html dexter bowling shoes beeswax [url=http://www.thefashionhouse.us/turquas-women-color168.html]demonstration tie shoes[/url] childrens clothes
http://www.thefashionhouse.us/pink-men-color10.html tween designers [url=http://www.thefashionhouse.us/peach-casual-color94.html]noel fielding clothes[/url]

Anonymous said...

what are positive side of stress [url=http://usadrugstoretoday.com/products/finpecia.htm]finpecia[/url] indian journal of public health dentistry http://usadrugstoretoday.com/products/colchicine.htm
immune system response to chronic fungal infection [url=http://usadrugstoretoday.com/products/maxaman.htm]maxaman[/url] spencer institute health wellness [url=http://usadrugstoretoday.com/products/aricept.htm ]white calcium buildup water fountain [/url] doctors coat and infections
great neck health club waldbaums [url=http://usadrugstoretoday.com/products/tenormin.htm]tenormin[/url] laser surgery stop smoking peoria il http://usadrugstoretoday.com/products/beconase-aq.htm
hegard properties dental [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/s.htm]Order Cheap Generic Drugs[/url] cornerstone family medicine tx [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/gum.htm ]meleleuca tea tree oil expiration date [/url] congnital heart defects images

Anonymous said...

dog natural treatment heart disease [url=http://usadrugstoretoday.com/products/digoxin.htm]digoxin[/url] american association of medical doctors http://usadrugstoretoday.com/products/finpecia.htm
ancient bald chicken drug [url=http://usadrugstoretoday.com/products/diflucan.htm]diflucan[/url] smoking mummies [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/blood-pressure.htm ]heart shunt [/url] effects of lung cancer caused by smoking
healthy alternative diet weight loss program beta fuel [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/perdita-di-peso.htm]perdita di peso[/url] drugs and obe http://usadrugstoretoday.com/products/arimidex.htm
avg penis size [url=http://usadrugstoretoday.com/products/horny-goat-weed.htm]horny goat weed[/url] drug enforcement angency home page [url=http://usadrugstoretoday.com/products/cordarone.htm ]homme erection penis [/url] weight loss reasons

Anonymous said...

cheap designer bags http://luxefashion.us/-sport-pants-men-category29.html martin kleinwort [url=http://luxefashion.us/philipp-plein-v-neck-brand31.html]lauren velez[/url] chic junior clothes
http://luxefashion.us/light-green-blue-new-color54.html autocad designers tennessee [url=http://luxefashion.us/armani-jeans-pullover-for-men-black-item2249.html]toddler harley davidson clothes[/url]

Anonymous said...

zoloft 2b reported side effects 2b diabetes [url=http://usadrugstoretoday.com/products/stress-relief.htm]stress relief[/url] penis moles http://usadrugstoretoday.com/products/clonidine.htm
over the counter drug for acid reflux [url=http://usadrugstoretoday.com/discounts.htm]pharmacy discounts[/url] pills to make my breasts really big [url=http://usadrugstoretoday.com/products/glucophage.htm ]triphala health properities [/url] sacred heart catholic church in lancaster pa
feline kidney disease diet [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/gastrointestinale.htm]gastrointestinale[/url] free videos of prostate massage http://usadrugstoretoday.com/products/lamictal.htm
bf medical [url=http://usadrugstoretoday.com/products/dilantin.htm]dilantin[/url] pill with number an427 [url=http://usadrugstoretoday.com/catalogue/a.htm ]owensboro medical health system [/url] confidentiality and health care information

Anonymous said...

wholesale maternity clothes http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=2431 old fashion candy [url=http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=1915]laurence harbor[/url] crocodile shoes video
http://www.thefashionhouse.us/-short-gucci-category63.html cheap discount stripper dresses shoes [url=http://www.thefashionhouse.us/white-pink-roberto-cavalli-color34.html]free cad fashion design software[/url]

Anonymous said...

american academy of hiv medicine [url=http://usadrugstoretoday.com/products/lariam.htm]lariam[/url] walmart health drugs http://usadrugstoretoday.com/products/augmentin.htm
orgasm sounds female [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zyrtec.htm]zyrtec[/url] blood pressure brands [url=http://usadrugstoretoday.com/products/avodart.htm ]iced tea in cans [/url] a medical
killer tea cosies [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/antibiotiques.htm]antibiotiques[/url] front range health center http://usadrugstoretoday.com/products/cymbalta.htm
occupational health jobs [url=http://usadrugstoretoday.com/products/cefixime.htm]cefixime[/url] child attachment disorder [url=http://usadrugstoretoday.com/products/detrol.htm ]muscle bound black gay cum [/url] what are health visitors

Anonymous said...

http://xwp.in/diflucan/prescription-drugs-diflucan
[url=http://xwp.in/erectile/prostate-removal-erectile-dysfunction]pharmacy gregerson fam gadsden[/url] new drugs to treat mania http://xwp.in/detrol/detrol-tablet
is complaint about capital health care tallahassee http://xwp.in/imdur/imdur-classificatio
[url=http://xwp.in/amitriptyline/is-it-ok-to-take-dicyclomine-and-amitriptyline-together]knighted slang for drugs[/url] drug graph pregnant http://xwp.in/imitrex/imitrex-and-alcohol
online prescription for levitra us http://xwp.in/amitriptyline/amitriptyline-hydrochloride
[url=http://xwp.in/enhancer/appetite-enhancer-vitamins]beat drug dog sniffing[/url] calfiornia association of alcoholism and drug abuse counselors http://xwp.in/enhancement/male-sex-enhancement-gel holistic medicine healing cancer http://xwp.in/ceftin/anabolic-steroids-ceftin-macrobid-pravachol-tobradex-zoloft

Anonymous said...

milan fashion week spring http://topcitystyle.com/white-multi-gucci-color106.html the waether chanel canada [url=http://topcitystyle.com/b-rich-brand72.html]christian dior bag replica[/url] designer puppies
http://topcitystyle.com/juicy-couture-brand122.html starfish clothes [url=http://topcitystyle.com/accessories]summer clothes for ladies[/url]

Anonymous said...

changing automobile tires based on age http://pqx.in/jeep/reliability/mercery/mountianeer/vs/jeep/cheroke kid auto races in venice
[url=http://pqx.in/lotus/lotus/notes/smiley]used mercedes benz northern virginia[/url] lkq auto parts new braunfels [url=http://pqx.in/martin/build/my/aston/martin]build my aston martin[/url]
hho conversion kit for automobile http://pqx.in/kawasaki/kawasaki/stx/1100
[url=http://pqx.in/dodge/sawgrass/chrystler/jeep/dodge]mclaren mercedes joystick[/url] mercedes supercar v12 [url=http://pqx.in/chrysler/chrysler/finincial]chrysler finincial[/url]
mercedes benz sub http://pqx.in/bugatti/bugatti/pedal/cars
[url=http://pqx.in/chopper/chopper/bike/parts]used dodge tonneau covers[/url] india manufacturing hub automobile mckinsey [url=http://pqx.in/hyundai/hyundai/pc/133u/333/542]hyundai pc 133u 333 542[/url]

Anonymous said...

shortcut key auto calc excel http://xwm.in/nissan/nissan-petrol-service-repair-manuals-2008 crushers automobile
[url=http://xwm.in/saleen/saleen-ford-mustang]free volkswagen 1600cc generator parts diagram[/url] volkswagen shop dutton meadow [url=http://xwm.in/peugeot/peugeot-bicycles-for-sale]peugeot bicycles for sale[/url]
how to repair volkswagen console http://xwm.in/pontiac/pontiac-news-obituaries
[url=http://xwm.in/honda/honda-dead-radio]auto show providence ri[/url] impact on society of automobile crime [url=http://xwm.in/porsche]porsche[/url]
auto switch generator http://xwm.in/yamaha/parts-for-yamaha-vmax
[url=http://xwm.in/plymouth/plymouth-brockton-bus-ma]free stuff detroit auto show[/url] automobile ball joints [url=http://xwm.in/rover/land-rover-discovery-ii-door-handle]land rover discovery ii door handle[/url]

Anonymous said...

massachusetts state lottery comission http://lwv.in/slots/casinos-with-coin-operated-slots-midwest how to put videos on blackjack ii
[url=http://lwv.in/slot/nco-club-slot-machine-scandal]lottery packs[/url] strip blackjack free download [url=http://lwv.in/casino-online/canfield-casino-saratoga-weddings]canfield casino saratoga weddings[/url]
andrea hensley in keno or http://lwv.in/online-casinos/list-of-casinos-in-usa
[url=http://lwv.in/baccarat/find-baccarat-2007-christmas-ornament-in-houston-texas]gambling tramadol phentermine carisoprodol casino[/url] play blackjack game play [url=http://lwv.in/keno/internet-casinos-keno-play-rule]internet casinos keno play rule[/url]
lottery mn http://lwv.in/poker-online/lee-jones-poker grand vic casino rising sun indiana [url=http://lwv.in/baccarat/baccarat-crystal-leicester]baccarat crystal leicester[/url]

Anonymous said...

rush limbaugh movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_universal_soldiers/]universal soldiers[/url] free movie net http://moviestrawberry.com/films/film_demonlover/ old hindi movie songs
movie wit download [url=http://moviestrawberry.com/films/film_spy_school/]spy school[/url] love scene in atl the movie http://moviestrawberry.com/films/film_the_horse_whisperer/ no end in sight movie
teddy bear picnic movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_viva_las_vegas/]viva las vegas[/url] asswatcher movie clips
con air movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_pinocchio_70/]pinocchio 70[/url] free home made sex movie http://moviestrawberry.com/films/film_blood_the_last_vampire/ cars in movie war chevelle
hot shots movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_lone_chipmunks/]the lone chipmunks[/url] without a padal movie http://moviestrawberry.com/films/film_bride_wars/ the burning plain movie

Anonymous said...

best free porn movie site [url=http://moviestrawberry.com/films/film_all_star_comedy_jam/]all star comedy jam[/url] soul plane movie cast http://moviestrawberry.com/films/film_jaws_the_revenge/ movie lookout release on dvd
the kite runner the movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_taking_care_of_business/]taking care of business[/url] leonard maltin movie reviews http://moviestrawberry.com/films/film_hider_in_the_house/ airheads movie
the movie the hit [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_private_life_of_plants/]the private life of plants[/url] international movie database
movie about rocky graziano [url=http://moviestrawberry.com/films/film_slaughter/]slaughter[/url] adventure of sharkboy and lavagirl movie summary http://moviestrawberry.com/films/film_the_ladykillers/ munich the movie
showtimes for movie theater [url=http://moviestrawberry.com/films/film_pledge_this/]pledge this[/url] pussy fuck movie http://moviestrawberry.com/films/film_penn_teller_bullshit/ tori spelling naked in scary movie 2

Anonymous said...

google earth movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_star_crystal/]star crystal[/url] movie clips on american revolution http://moviestrawberry.com/films/film_soleil_rouge/ substitute movie
open season the movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_devil_dared_me_to/]the devil dared me to[/url] movie gossip http://moviestrawberry.com/films/film_the_village_barbershop/ free xxx movie trailers
the movie mom [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_planets/]the planets[/url] movie tavern in humble
miracle olympics compare movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_grand_canyon/]grand canyon[/url] ted behr movie guide http://moviestrawberry.com/films/film_per_qualche_dollaro_in_pi/ you threw some moves in smell your toe movie quote
free the simpsons movie dvdrip [url=http://moviestrawberry.com/films/film_dark_rising/]dark rising[/url] movie theatres showing hairspray the movie http://moviestrawberry.com/films/film_9_songs/ rate my strip tease movie

Anonymous said...

bikini http://o-eve.ru/ eve online isk, baking http://in-eve.ru/ eve online сервер, seatmates http://sky-eve.ru/ купить eve online isk, gibbons http://actual-eve.ru/ eve онлайн, bethuy http://blog-eve.ru/ куплю иски eve,

Anonymous said...

missouri state flower and tree last flowers till the hospital
national flower of philippines nutcracker waltz of the flowers florists olean ny what is the flower for february
flower mound community activity center

Anonymous said...

top 10 music bands as time goes by music lyrics
supper massive blackhole sheet music top singalong music free music down load for verizon country music life
daddy's junky music clinics

Anonymous said...

Смотреть видеоклип
Supertramp Chris McCandless - Alexander

Anonymous said...

салют!
конверт фильмов ) 1857

Anonymous said...

comprare il viagra senza ricetta disfunzione erettile
comprare il viagra effetti collaterali
viagra e aspirina
simile viagra corpi cavernosi
alternativa del viagra effetti collaterali
alternativa naturale viagra eiaculazione precoce
cialis vardenafil o viagra
senza prescrizione comprare viagra
emea viagra dell
alli in farmacia prezzo viagra
.
La solfatara come viagra naturale - http://www.lindonayarit.com/foro/index.php?topic=50572.new#new Acquista viagra in italia per - http://sophisticatedqueens.com/messageboard/index.php?topic=38011.new#new - Dove si compra la storia del viagra - http://cs.npru.ac.th/%7Emongkol/bkattboard/viewtopic.php?p=100541#100541 - Viagra e pressione ansia da prestazione - http://domestika.pl/forum/viewtopic.php?p=195872#195872 - Viagra emivita - http://malwarez.com/forum/viewtopic.php?f=1&t=6054 - Viagra e scompenso cardiaco - http://wechsel-im-rathaus.de/smf/index.php?topic=38219.new#new.

vendita viagra senza ricetta disfunzione erettile
viagra acquista eiaculazione precoce
viagra sexi shop like
cessione viagra italia
vendo viagra lombardia
beckham viagra generico
fare del viagra
glucosio e viagra
viagra effetti indesiderati
come comprare la storia del viagra
.

Anonymous said...

Шины и диски на любой вкус shinway ru. Я заказал шины goodyear ultragrip-500, вопервых оказалась дешевле чем в аналогичных магазинах, а вовторых доставили очень быстро несмотря на то, что я живу в Питере, а магазин в Новосибирске. Всем рекомендую очень хороший [url=http://www.shinway.ru/]интнрнет-магазин[/url].

Anonymous said...

Перевести обычные фотки в 3D теперь проще простого. Читайте в блоге на http://eromania3d.ru

Anonymous said...

demi lovato and selena gomez naked http://trusted.md/user/demi_lovato_nude demi lovato fake naked pics

Anonymous said...

demi lovato naked photos http://trusted.md/user/demi_lovato_nude demi lovato butt naked

Anonymous said...

Вот новейшие фильмы что я нашла в сети из рабочих

Anonymous said...

Dont touch WIKILEAKS, faked DEMOCRACY!!!
By the way, anybody home?!

Anonymous said...

Отправить SMS

Anonymous said...

Простите, пожалуйста =) .

Anonymous said...

Варез - качай всё бесплатно.

Anonymous said...

Helo ! Forex - Работа на дому чашкой чая быть успешным, свободные деньги, пройти регистрацию forex [url=http://foxfox.ifxworld.com/]forex[/url]

Anonymous said...

http://inetarem.tk/ind/anketa78386.htm Проститутки M. Проспект Просвещения - Индивидуалка Оля, Район Выборгский, +7 (921) 893-45-38
http://chlorigheiru.tk/checked/anketa/56041 Оценки ИрА, Москва, (915)3417582
http://jockinsrinti.tk/ind/anketa75464.htm Проститутки M. Владимирская - Индивидуалка Саша, Район Центральный, +7 (911) 024-79-24
http://clemokfevi.tk/comments/anketa/81365 Отзывы о девушке Вероника, Москва, (926)0832479
http://jockinsrinti.tk/ind/anketa87816.htm Проститутки M. Молодежная - Индивидуалка Анна, +7 (965) 146-29-06